10 december 2020

13:15 - 13:35

Inloggen met de link naar het Nederlands Warmtepomp Congres

13:35 - 13:45

Welkom door de Dagvoorzitter Frank Agterberg

13:45 - 14:10

Aftellen voor de invoering BENG. Wat betekent de norm voor warmtepompen? 

Spreker: Harm Valk

Volgend jaar zal de BENG-norm echt worden ingevoerd. Over de vervanger van EPC is al veel gesproken. In ieder geval door Harm Valk, senior adviseur energie en duurzaamheid en partner van Nieman, die met zijn lezingen over BENG menig congres heeft opgeluisterd. Ook voor dit congres hebben we Harm Valk, vanwege zijn grote kennis over BENG en zijn vermogen om die kennis goed over te brengen, weer uitgenodigd. Hij zal onder meer ingaan op de laatste wijzigingen van BENG en NTA 8800, de methode om de energieprestatie te bepalen. Hij zal ingaan op wat BENG voor warmtepompen betekent en de nodige aanwijzingen geven zodat u goed beslagen ten ijs komt als BENG op 1 januari daadwerkelijk de nieuwe norm gaat worden. 

14:10 - 14:35

De psychologie van geluid: de een hoort niets terwijl de ander zich ergert

Spreker: Tjeerd Andringa

Buitenunits van warmtepompen maken geluid. In de meeste gevallen heeft niemand daar last van, maar bij een klein deel treden er wel klachten op. Hoe werkt dat in het hoofd van mensen? Veel mensen lijken geen last te hebben van een lawaaiïge omgeving als een stadscentrum of een drukke weg, of van het geluid van een ijskast. Maar aan het geluid van een schuivende stoelpoot bij de buren kunnen sommige mensen zich enorm irriteren. Wat zit daar achter?

14:35 - 14:50

Pauze- Bezoek het Expoplein 

15:10 - 15:20

Pauze- bezoek het Expoplein

15:40 - 16:05

Afgiftesystemen warmtepompen. Hoe zit het met de comfortbeleving?

Spreker: Atze Boerstra

Voor de warmteafgifte van warmtepompen zijn er verschillende opties zoals vloer- en wandverwarming, convectoren (al dan niet in een goot) en afgifte via de lucht oftewel airconditioning vooral toegepast voor koeling, maar waarom eigenlijk niet voor verwarming? De lagere aanschafprijs van een airco is een voordeel, maar hoe zit het met het comfort? En zijn er verschillen tussen convectoren en vloerverwarming?

16:05 - 16:30

De warmtetransitie komt niet op gang, hoe nu verder?

Spreker: Sven Ringelberg

Vorig jaar werden er 45.000 warmtepompen verkocht. Dat aantal steekt schril af tegen de 450.000 cv-ketels die in hetzelfde jaar over de toonbank gingen. Of we daarmee de doelstellingen van de regering gaan halen om in 2030 1,5 miljoen huizen zonder aardgas te verwarmen is de vraag. Of is het huidige tempo reëel en gaat het volgende jaar als de wijkgerichte plannen van de gemeenten bekend zijn helemaal los?   

16:30 - 16:45

Afsluiting met de dagvoorzitter Frank Agterberg

16:45 - 17:00

Bezoek het Netwerkplein voor een virtuele borrel